Burun estetiği kararı, kişilerin kafasında çok fazla soru işareti oluşturan ve güç verilen bir karar olarak karşımıza çıkmaktadır. Belirtmek gerekmektedir ki günümüz koşullarında burun estetiği, oldukça başarılı şekilde gerçekleştirilebilen ve etkili sonuçlar alınan uygulamalardır. Ancak operasyon sonrasıyla ilgili endişe duyan kişilerin, ameliyat öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlere hakim olması, burun estetiği uygulamasının başarısı için oldukça önemlidir.
Burun estetiği mevcut görünümün daha iyi olması düşünülerek yapılmakta ve bu aşamada hasta yüzü ile uyumlu olabilecek bir burun düzeltmesi gerçekleştirilmektedir. Eski dönemlerde kullanılan yöntemlerle kıyaslandığında günümüzde oldukça kolay yapılabilen burun estetiği, her operasyonda olduğu gibi bazı riskler taşımaktadır. Bu risklerin bilinmesi ve tedbir alınması önemlidir. Burun estetiği yaptırmayı düşünenlerin ve bu sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmek isteyenlerin, burun estetiği ameliyatı öncesinde ve sonrasında dikkat edilesi gerekenler nelerdir iyi öğrenmesi gerekir.
İçindekiler
Burun Estetiği Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği ameliyatının başarılı geçmesi ve sonrasındaki sürecin daha kolay atlatılabilmesi için ameliyat öncesinde doğru adımlar atılması gerekecektir. Hastalar ameliyat süreci, öncesi ve sonrası ile ilgili bilgi sahibi olduklarında kendilerini çok daha iyi hissedeceklerdir. Ameliyat öncesi iyi hissetmek ve operasyonu yapan doktora güvenmek oldukça önemli bir husustur. Burun estetiği ameliyatının başarısını arttırmak için ameliyat öncesinde hastalar nelere dikkat etmelidir aşağıda sizler için paylaşıyoruz.
- Ameliyat sürecine hazırlanmanın ilk evresini iyi bir sağlık taramasından geçilmesi oluşturmaktadır. Anestezi uzmanı tarafından yapılan tahlillerle, fiziki olarak ameliyata hazır olup olmadığınızın anlaşılması gerekecektir. Ayrıca operasyona yakın zamanda geçirilen grip ya da nezle gibi hastalıklar, operasyona engel olacağı için bu dönemde daha dikkatli olunması gerekmektedir. Eğer doktor ameliyatın sağlık açısından bir sorun yaşatmayacağına karar verirse burun estetiği için ilk aşama geçilmiş olacaktır.
- Burun estetiği öncesinde eğer düzenli kullanılan ilaçlar varsa mutlaka doktor ile paylaşılması gerekecektir. Anestezi doktoru ile yapılan görüşmede bu bilgilerin kesinlikle atlanmaması gerekir. Bununla birlikte eğer kullanılan ilaçlar kan sulandırıcı özeliği olan ilaçlarsa bırakılması gerekir. Yine kanı sulandıracak türde beslenme de yapılmamalıdır.
- Kadınların özel günlerinde ameliyat olmalarında bir sakınca görülmemektedir. Ancak, bu dönemde ameliyat yapılıp yapılamayacağına doktorun karar vermesi uygun olur.
- Sigaranın olumsuz etkileri ameliyat öncesi dönemde de oldukça fazla olacaktır. Ameliyat sonrasında iyileşme sürecini yavaşlattığı, burnun bandajlı olacağı dönemde solunum yollarına daha çok zarar vereceği için ameliyat öncesinde mutlaka sigara içmeyi durdurmanız gerekmektedir. Ameliyat günü ne kadar rahat olursanız sizin için o kadar iyi olacaktır. Bu sebeple operasyondan bir gün önce ılık bir duş alarak erken yatmanız tavsiye edilir.
- Ameliyat günü mutlaka yardıma ihtiyacınız olacağı için yanınızda refakatçı ile birlikte gitmeniz uygun olacaktır. Bu refakatçının pozitif düşünen, size moral verebilecek biri olmasına da ayrıca dikkat etmeniz faydalıdır.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Burun estetiği ameliyatı olup tamamen iyileşinceye kadar geçen sürede oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Burun estetiğinde burnun istenilen şekli alması için de biraz zaman geçeceği için ameliyattan sonraki dönemde burnun korunması gerekecektir.
- Burun estetiği ameliyatları genel olarak genel anestezi ile yapıldığı için ameliyat sonrasındaki dönemde hastaların halsiz kalacaklarını bilmeleri gerekir. Halsiz kalınan bu dönemi rahat geçirebilmek için hastaların sosyal yaşantılarına birkaç gün ara vermeleri uygun görülmektedir.
- Burun estetiğinden sonra hastaların yatış pozisyonları da büyük önem taşır. Özellikle ameliyatta buruna takılan aparatlar çıkartılana kadar hastalara iki yastık ile sırt üstü yatmaları önerilmektedir. Bu şekilde başın daha dik kalması da sağlanacağı için ödem oluşması ihtimali de ortadan kalkacaktır.
- Ameliyatı takip eden ilk günlerde burun sarılı olacağı ve nefes alıp verme işlemi sadece ağızdan yapılacağı için boğaz kuruluğu yaşanacaktır. Boğaz ve ağız kuruluğu ile mücadele edebilmek için bu dönemde bolca su tüketilmesi gerekmektedir. Dudaklarda meydana gelen çatlamalar içinde etkili bir dudak nemlendiricisi kullanılabilir.
- Burun estetiğinin en çok korkutan komplikasyonu kanama meydana gelmesidir. Unutulmaması gerekir ki ameliyattan sonra burundan pembemsi bir sıvı gelmesi normaldir. Eğer gelen sıvının rengi kan gibiyse ve miktarı yoğunsa böyle bir durumda doktora danışılması gereklidir. Doktorunuz sizi ameliyattan sonra yaşanabilecekler konusunda uyaracağı için panik yapılmamalıdır.
- Güneş ışığı cilde direk etki edebildiği için ameliyat sonrası dönemde mümkün olduğunca güneşten korunmak gerekir. Güneşin cildi tahriş etme ihtimali düşünülerek böyle bir önlem alınması öngörülmüştür. Bunun yanı sıra ameliyattan sonra hastaların çok sıcak ortamlarda da bulunmaması önerilmektedir. Oda sıcaklığının bile belirli bir seviyede tutulması çok daha iyi olacaktır.
- Burun estetiğinden sonra üst çene hareketlerine dikkat edilmesi gerektiği için diş fırçalama sırasında hassas hareketlerde bulunulması tavsiye edilir. Kullanıla diş fırçasının da normalde kullanılandan daha yumuşak olması yerinde bir karar olacaktır.
- Hastalar burun estetiği ameliyatı olduktan sonra kafa basıncı konusunda çok dikkatli olmalıdırlar. Bu sebeple de basıncı arttıracak sporlardan ve egzersizlerden kaçınmaları gerekir.
- Dikkat edilmesi gereken en önemli ayrıntılardan birisi de gözlük kullanımıdır. Burun estetiği sonrasında en az iki ay boyunca kesinlikle gözlük takılmaması gerekir. Bu dönemde lens kullanımına geçilmesi daha doğru olur.