Dolgu ve botox, doğal bir süreç olan yaşlanmanın beraberinde getirdiği kırışıklıklar ve derin olukların yok edilmesi amacıyla gerçekleştirilen ameliyatsız yöntemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolgu ve botox işlemleri, tek başlarına uygulanabildiği gibi, birlikte de yapılabilmekte, hatta birlikte uygulandıkları zaman daha etkili olabilmektedir.
İçindekiler
Kullanılan Madde Nedir?
Botox sırasında kullanılan madde, Clostridium Botulinismus adı verilen, anaerob ortamda oluşan bir maddedir. Bu madde, gıda zehirlenmesinden sorumlu olan bir bakteri tarafından üretilen spazmolitik nörotoksindir. Botox ismini, 1980’li yıllarda almış olan bu uygulama, ilaç kimliği kazanmıştır.
Botox uygulaması, dünya çapında en sık olarak uygulanan estetik müdahalelerden biri olarak kayıtlara geçmiştir. Botox uygulaması, FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylı bir uygulama olarak, kırışıklık ve terleme tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Duygularımızı ifade ederken tepkilerimizi dışa yansıtmak için mimiklerimizi kullanmaktayız. Yaşın ilerlemesiyle birlikte, yıllar boyunca duygularımızı ifade etmekte kullandığımız kaslar üzerindeki derilerde gözle görülür nitelikte kırışıklıklar ve çizgiler meydana gelmektedir. Botox uygulaması, mimik kaslarının üzerindeki derilerde pürüzsüz bir görünüm sağlamakta ve yeni kırışıklıkların oluşumunu da engellemektedir.
Botox Uygulaması Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Botox uygulaması öncesi, doktor mutlaka kullanılan ilaçlar konusunda bilgilendirilmelidir. Aspirin, antibiyotik, hipertansiyon ilaçları, kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesiciler botox uygulamasından 2 hafta önce kesilmelidir.
- Botox uygulaması öncesi alınan gıdalar ve gıda destekleri konusunda doktor bilgilendirmesi yapılmalıdır. Yeşil çay, C ve E vitaminleri, balık yağı, sarımsak, ginseng, ekinezya ve gingo gibi gıdalar, pıhtılaşmayı engelleyici etkilere sahip olmaları bakımından botox uygulamasından 2 hafta kadar önce kesilmelidir.
- Botox uygulamasından 3 gün önce alkol alımı kesilmelidir.
- Botox uygulamalarının gerçekleştirileceği bölgede aktif cilt enfeksiyonu bulunması durumunda, uygulamanın ertelenmesi gerekmektedir. Botox uygulamasında küçük iğneler kullanılmaktadır.
Botox uygulamalarında kullanılan iğneler küçük ve ince niteliğinden dolayı, fazla ağrı hissi oluşturmamaktadır. Hasta botox uygulaması sonrası günlük yaşantısına sorunsuz olarak devam edebilmektedir.
Botox Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Botox uygulaması gerçekleştirildikten sonraki iki saat içerisinde yüz kaslarının çalıştırılması gerekmektedir. Uygulamanın etkisinin kaslara etkisini daha iyi şekilde meydana getirebilmesi açısından yüz kaslarını çalıştırılması önemlidir.
- Yüze soğuk kompres uygulanması, oluşabilecek ödem, kızarıklık ve morluk gibi durumların etkilerini azaltabilmektedir.
- İlk 4 saat boyunca yüz üstü yatılmamalıdır.
- İlk 24 saat içinde yüz ovuşturulmamalı, yüze masaj yapılmamalı, kaş aldırılmamalı, saç boyanmamalı ve makyaj yapılmamalıdır.
- İlk 24 saat içerisinde yüzde kızarıklığa sebep olabileceği için, sıcak banyo ve duş yapılmamalı, yoğun güneşe maruz kalınmasından kaçınılmalıdır.
- İlk 24 saat içinde ağır ve yoğun spor yapmaktan kaçınılmalıdır.
- İlk 3 gün boyunca enfeksiyon bulaşma riski sebebiyle havuza girilmemelidir.
- İlk 3 gün boyunca alkol, sigara, aspirin, ağrı kesici ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalı, yüksek oranda şeker, kafein ve sodyum içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.
- İlk bir hafta boyunca yüze cilt bakımı ve peeling yaptırılmamalıdır.
Dolgu Maddesi Enjeksiyonu
Yaşlanma belirtilerinin ortadan kaldırılması amacıyla gerçekleştirilen dolgu maddesi enjeksiyonu, minimal invaziv estetik uygulamaları arasında yer almaktadır.
Dolgu maddesi enjeksiyonu, kırışıklıkları giderme amaçlı olarak 30’lu yaşlardan itibaren yapılmaktadır. Kontur bozuklukları bulunan kişilerde ise, dolgu uygulamaları 20’li yaşların ortasından itibaren yapılabilmektedir.
Dolgu maddesi enjeksiyonları, genellikle yüzde gölgelenmelere yol açan oluk ve derin kırışıklıkların ortadan kaldırılması amacıyla kullanılmaktadır. Dolgu enjeksiyonlarının en sık uygulanma alanları; alın, burun dudak oluğu, dudak kenarları, çene ve kaşlar arasındaki oluklar olarak sıralanabilmektedir.
Dolgu Uygulaması Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Dolgu uygulamasından 2 hafta önce aspirin veya benzeri ilaçların kullanımı kesilmelidir.
- Özellikle dudak bölgesinde uçuk olması durumunda dudak dolgusu yaptırmaktan kaçınılmalıdır. Sık tekrarlayan uçuğun olması söz konusu ise, işlemden önce ve sonra uygun nitelikte antiviral kremler kullanılmalıdır.
- Sivilce problemi olan enfeksiyonlu bölgeye dolgu yapılmasından kaçınılmalıdır.
- Diş tedavileriyle eş zamanlı olarak ağız çevresi dolgular yaptırılmamalıdır çünkü diş bölgesinde bulunan enfeksiyon ağız çevresindeki dolguyu etkilemektedir.
Dolgu Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Dolgu uygulaması öncesi olduğu gibi, sonrasında da aspirin ve benzeri ilaçların 2 hafta süreyle kullanılmaması gerekmektedir.
- Dolgu uygulaması sonrası 1-2 saat süreyle dik pozisyonda kalınmalı, 24 saat süresince zorlayıcı egzersizlerden kaçınılmalıdır. Dolgu işleminin yapıldığı gün spor yapılmamalıdır.
- Dolgu işlemi yapıldığı gün cilt bakımı yapılmamalı, en erken 1 hafta sonra yapılmalıdır.
- Havuz, enfeksiyon kapma ihtimali yüksek olan bir alandır, bu bakımdan dolgu uygulaması sonrası en az 2 gün havuza girilmemelidir.
- Makyaj malzemeleri ve fırçalarının 1 gün boyunca kullanılmaması gerekmektedir.
- Dolgu işlemi sonrası 4 saat boyunca yüzüstü yatılmamalıdır.
- Dolgu işleminden 1 hafta sonra diş tedavisi yaptırılabilmektedir.
- Güneş koruyucu ve renksiz eczane ürünleri kremler kullanılabilmektedir.
- Dolgu uygulamasından 2 gün sonra lazer yaptırılabilmektedir.
- Dolgu uygulamasının gerçekleştirildiği gün, aşırı alkol tüketimi ödemi arttırabilmektedir.