Liposakşın uygulaması ile vücutta var olan fazla miktardaki yağ dokusu uzaklaştırılmakta ve vücuda eskisinden daha iyi bir şekil kazandırılması amacıyla cerrahi yöntemler tercih edilmektedir. Halk arasında genelde yağ aldırma olarak adlandırılmaktadır. Uzun yıllardır uygulanan bu yöntem estetik operasyonlar arasında en çok tercih edilen yöntemlerden birisidir. Dizlerde, kalçada, bel bölgesinde, karında ve basen bölgelerinde yer alan yağlanmaların kısacası bölgesel fazlalıkların görüldüğü bölgelerin yağlardan uzaklaştırılması için tercih edilmektedir.
Liposakşın uygulaması farklı yöntemler tercih edilerek normalden daha akışkan bir hale getirilen yağ dokuları 1- 2 mm'lik kesiler sayesinde 2- 3 mm çapında olan uzun ve ince kanüller kullanılması ile vakumlanması, bu sayede ilgili bölgeden uzaklaştırılması şeklinde gerçekleştirilmektedir.
İçindekiler
Liposakşın Nedir?
Cerrahi operasyonların genelinde olduğu gibi liposuction için de uzman bir doktor görüşü alınması gerekmektedir. Liposuction uygulamalarının halk arasında zayıflama yöntemi olarak görülüyor olması büyük bir yanlıştır. Liposuction, zayıflama yöntemi olmayıp bölgesel incelme sağlayarak, vücut hatlarının çok daha düzgün bir hale gelmesine yardımcı olan yöntemdir. Bölgesel ve giderilemeyen bir yağlanma dışında kilo problemleri olan kişilerin öncelikle kontrollü spor programlarını ve diyet programlarını tercih etmeleri gerekmektedir. Uygulanan programlar sayesinde kişi öncelikle fazla kilolarından kurtulmalı, sonrasında diyet programları ile uzaklaşmayan yağlardan kurtulmak amacıyla liposuction yöntemine başvurması gerekmektedir.
Yeni doğum yapmamış, hamile olmayan, sistematik sağlık problemi olmayan kişilere liposuction işlemi uygulanabilmektedir. Fakat diyabet, kalp hastalıkları gibi sistematik sağlık problemi olan kişilere uygulanabilirliği, çeşitli testlerin yapılması sonrasında risk faktörleri belirlenerek değerlendirilmelidir. Bu sayede operasyon esnasında tehlike arz edebilecek durumlar öncesi, gerekli önlemler alınabilmektedir. Yaş faktörü, genellikle uygulamanın gerçekleştirilmesi için herhangi bir engel teşkil etmese de derideki elastikiyetin yaşa bağlı olarak kaybolması nedeniyle, çok ileri yaşlardaki hastalara uygulama yapılmayabilmektedir.
Hangi Durumlarda Liposakşın İşe Yaramaz?
Liposuction uygulamasını gerçekleştirmiş olmanız tekrar kilo almayacağınız anlamına gelmeyecektir. Uygulama sonrasında tekrar kilo almamak için egzersiz ve diyet, operasyon sonrasındaki yaşam şekli fazlasıyla önemlidir. Sık kilo alıp, sık kilo veren birisi olmanız durumunda liposuction uygulaması sonrasında başarı elde edilme ihtimali düşük olacaktır.
Kişinin bölgesel dirençli yağ fazlalıklarının yanında deri sarkmaları varsa ki bu sarkmalar genellikle ileri yaşlarda görülmektedir. Liposuction uygulaması ile var olan deri sarkmalarının toparlanması sağlanamaz. Liposuction uygulaması tercih edilerek doğum yapan kadınlarda görülen karın duvarı sarkmalarının önüne geçilmesi de mümkün değildir. Liposuction uygulamasının selülitlerin ortadan kaldırılması konusunda da başarılı sonuçlar vermeyeceği unutulmamalıdır.
Liposakşın Sonrası İyileşme Süreci
Liposuction sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlardan biri; liposuction sonrasında kullanılmak üzere özel olarak üretilen korselerin kullanılması gerekliliğidir. Liposuction uygulaması sonrasında kişinin kullanması gereken korseler kişinin özelliklerine, operasyon esnasında alınan yağ dokusunun miktarına göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 4- 8 hafta arasında kullanılması gerekmektedir.
Operasyon sonrasında morluklar ve ödem görülmesi beklenen bir durum olup, zaman geçtikçe bahsedilen morluk ve ödemler ortadan kalkacaktır. Genellikle liposuction uygulamasından 1 hafta sonrasında dikişler alınmaktadır.
Liposuction sonrasında hastanın genel durumunda herhangi bir problem olmaması halinde ise, kişi 1- 3 hafta içerisinde hem günlük hem iş hayatına dönebilmektedir. Yine olumsuz bir durum olmaması halinde hasta, 3- 4 hafta içerisinde normal egzersizlerini yapmaya başlayabilmektedir.
Liposakşın ve Lazer Lipoliz Arasındaki Farklar
Lazer lipoliz yönteminde; diod ya da Nd yag lazer uygulaması tercih edilmektedir. Bu sayede yağ hücrelerinin zarları patlatılmaktadır. Liposuction gibi yağ aldırma yöntemleri, bölgesel yağ fazlalıklarından kurtulmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Lazer lipoliz uygulaması ile, genellikle yüz bölgelerinde ve çene altı bölgesinde görülen cilt gevşekliklerinin ortadan kaldırılması da mümkündür. Vücudun bazı bölgelerinde görülen cilt gevşekliklerinin ortadan kaldırılmasında etkin bir şekilde kullanılan yöntemin, terleme problemi olan kişilerde de kullanıldığı görülmektedir. Koltuk altında terleme problemi olan kişilerde, lazer lipoliz uygulaması koltuk altına uygulanmakta ve bu sayede aşırı terleme önlenebilmektedir.
Liposakşın uygulaması ile lazer lipoliz arasındaki en temel fark bölgesel yağ fazlalıklarından kurtulmak amacıyla gerçekleştirilecek yağ dokularının vücuttan atılma şeklidir. Liposuction yöntemi ile, bölgesel yağ fazlalıkları vücuttan kanüller aracılığı ile vakumlanarak atılmaktadır. Lazer lipoliz yöntemi tercih edildiğinde ise, bölgesel yağ fazlalıkları vücuttan idrar yoluyla atılmaktadır.
Bölgesel yağ fazlalıklarından kurtulmak için liposuction yönteminin mi yoksa lazer lipoliz yönteminin mi daha uygun olduğu, uzman hekimler tarafından yapılacak değerlendirmeler ile belirlenmektedir. İki yöntemden birisinin tercih edilme kriterini, yağ dokusunun miktarı oluşturmaktadır. Vücuttan atılmak istenen yağ dokusunun idrarla atılamayacak kadar yüksek olması, liposuction uygulamasının tercih edilmesi gerektiği anlamına gelmektedir. Haliyle vücuttan atılmak istenen yağ dokusunun idrarla atılabilecek düzeyde olması ise lazer lipoliz uygulamasının tercih edilmesinin önünü açacaktır.
Vazer liposuction nedir: yağ alınacak bölgeye sıvı verildikten sonra ultrason ile yağların parçalanması işlemidir. Yağlar süt haline gelir ve vakumla aspire edilerek alınır. Kanama daha azdır, deri daha iyi toparlar
Lipomatik nedir.. Bir liposakşın yöntemi değildir yağların alımımda kullanılan kanüllerin ileri geri, sağa sola hareket etmesini sağlayan bir makine yardımıyla yağların emilmesi-alınmasıdır. Hekimin daha az yorulmasını sağlar ancak klasik liposakşına herhangi bir üstünlüğü yoktur.